Fòrum Bombers
    Cerca avançada
homex > Zona Pública > COS Bombers *inactiu*
Reunió 23 de setembre Sindicats - DGPEIS
Llista d'Usuaris Nous Missatges Enllaços Chat
COS Bombers *inactiu* logo-cos
Respondre
 
Visites a aquest Tema:    2.059
Add to BookmarksAdd to Bookmarks You are not subscribed to this thread Suscriure's a aquest Tema Cercar en aquest Tema
Old 28/09/16, 12:51   #1
user6621
Usuario
xuno
noavatar
Data Registre: feb 2015
Posts (last year): 0
Subscric: 30
Agraït 92 vegades
icon Reunió 23 de setembre Sindicats - DGPEIS

Reunió per planificar les negociacions de les condicions laborals dels bombers

Data

23 de setembre de 2016

Assistents

Per part de l’administració:
- DG (Director General de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvaments)
- SGT (Subdirectora General Tècnica)
- SGO (Subdirector General Operatiu)
- SGRH (Subdirectora General de Recursos Humans)
Per part dels sindicats ():
- CSIF: Manuel Titos
- UGT: Sergi Carretero
- CATAC: Jose Carlos Ruiz
- CATAC: Joan Carles Cerdan
- CCOO: Joan Carles Casas i Òscar Calaf
- COS: Sergi Turon i Rafel Bernat

Introducció

Es tractava d’una reunió per iniciar negociacions de condicions laborals, però crec que realment seran macronegociacions de tot el que pot arribar a afectar al cos de bombers.
No obstant això, en la reunió s’han tractat també altres temes, així que els vaig exposant a continuació:

Tema 1 – Acords de mínims aprovat el juliol de 2016

El DG comença per destacar l’esforç que ha suposat l’ampliació de 1,8M d’€ de pressupost per desplegar l’acord de mínims, ja que han calgut diners per pagar les guàrdies extres generades en limitar els desplaçaments i cobrir les figures de conductors de Delta i Echo.

Es parla de que cal retocar petites coses dels acords de mínims, però que per part de l’administració molt poca cosa.
CCOO diu que cal revisar com es fan els redactats de les normes, ja que temes com els desplaçaments per fer de conductors de Delta són confusos.

El SGO comenta que seguint la lògica s’ha “assignat” als Deltes un parc (per adjudicar-los conductors del parc sense computar desplaçament) igual que passa amb els Echos, però resulta que a Tarragona els Deltes són al 112 i que això ha comportat problemes.

La part sindical reclama sobretot igualtat de criteris entre regions, i els representants de l’administració hi estan completament d’acord.
També sorgeix el tema de les indisposicions en guàrdies d’estiu, ja que en algunes regions es segueix reclamant el justificant mèdic al·legant que es cenyeixen a la circular que ho especifica, malgrat els acords de mínims contradiguin aquesta circular. També queda bastant clar que entre tots cal seguir lluitant per evitar-ho.

De fet CCOO remarca que les diferents maneres d’interpretar la normativa que tenen els caps de guàrdia és un fenomen encara molt estès. El SGO diu que ell treballa en corregir aquestes diferències, i destaca la importància de fer-li arribar els casos que coneguem.
Com a solució a tot plegat s’acorda crear una comissió de seguiment dels acords de mínims. La part sindical caldria que designés com a molt un representant de cada sindicat. A més, el SGO ens informa que seria convenient que li féssim arribar les propostes que considerem sobre aclariments dels acords

Tant les propostes com la designació del representant sindical s’hauria de fer abans de 15 dies, per tal de convocar una primera reunió de la comissió.

Finalment la SGRH remarca que cal ser conscients de que les interpretacions que es facin dels acords no poden suposar un augment de la despesa.

Tema 2 – Observacions vàries dels sindicats

Mínims d’hores pagades : Es comenta el tema de que et truquin per cobrir mínims en hores extres i quan arribis al parc et facin tornar a casa. Especialment rellevant és el cas de guàrdies extres de 24 hores en les quals t’han avisat 4 dies abans, on t’has planificat totalment la vida.

Hi ha consens en que cal pagar-te un nombre mínim d’hores, i que cal que aquest mínim sigui el mateix per tots els casos (indisposició, baixa estructural, activació de M0, etc.). Va semblar que l’administració veuria amb bons ulls el cobrament de 6-12 hores extres.

Conductors de segona activitat:
Sorgeix el tema dels bombers de segona activitat que podrien fer de conductors de Deltes i Echos i que encara no ho estan fent. CATAC creu que hi ha almenys 4 bombers en aquesta situació i SGRH diu que encara no ha rebut cap informació per part dels serveis mèdics. En tot cas el SGO informa que hi haurien uns 111 bombers de segona activitat...i que 4 de 111 és un valor baix. Al final no es concreta res de si es preveu o no la incorporació d’aquests bombers com a conductors.

Ordre de prioritat per fer hores extres:
CATAC proposa que l’ordre per cobrir HE (hores extres) es modifiqui per tal que els bombers de GA (guàrdia d’ajust) siguin els primers a ser trucats. Ho justifiquen des d’un punt de vista de prevenció de riscos laborals, ja que són els que porten més dies sense treballar i tardaran més dies a tornar-ho a fer. La proposta presenta una grau d’acceptació bastant notable, però de totes maneres es considera adequat negociar-ho més endavant.

L’únic problema important que es detecta és que donar instruccions noves sobre l’ordre de trucades per fer HE xocarà amb les dinàmiques actuals de molts parcs de bombers. Però en tot cas la mesura podria tirar endavant si des de prevenció de riscos laborals ho veuen lògic.

Gaudiment de les vacances premi fora de l’any natural
: Sindicats informen de varis casos de bombers als quals se’ls ha denegat el gaudiment de les vacances premis fora de l’any natural. Es tracta de gent que té les vacances la 2a quinzena de desembre i volen gaudir del permís addicional durant els primers quatre dies de gener.

La SGRH i el SGO no veuen problema en el seu gaudiment, sobretot si el seu gaudiment no implica problemes a nivell operatiu. L’únic possible problema és cobrir els sotamínims que es puguin generar per a l’1 de gener, però tampoc es considera que això sigui prou significatiu com per justificar la no autorització.

En tot cas sembla que es tracta d’un tema de si és legal o no. Caldrà instistir en el tema.

Tema 3 – Les indisposicions i el cost per l’administració
La SGRH insisteix en presentar les dades d’indisposats, tot i que la part sindical ho considerem informació parcial i incompleta, ja que comparar la seva evolució és molt complex perquè en els darrers anys les baixes per malaltia comuna penalitzen sou i hi ha menys P0.
En aquest sentit es parla de la necessitat d’acabar amb la penalització per baixa, tot i que és un tema que no només afecta a bombers.
En el mateix sentit es comenta que recuperar la productivitat, i vincular-la a l’absentisme, pot ser una bona mesura per desincentivar l’ús de les indisposicions. De totes maneres CATAC recorda que aquesta mesura implicaria que la gent aniria a treballar quan es trobessin malalts per tal de no perdre el complement de productivitat (tal i com ja succeeix degut a la disminució de sou lligada a les baixes per malaltia comuna).

Les dades que aporta la SGRH del 2015 són les següents:
- Bombers efectius a finals dels 2015 (no queda clar què vol dir bomber efectiu) à 2402
- Hores d’indisposició à 38336 hores
- Indisposicions à 0,85%
- Incapacitat temporal à 16,75%
- Hores generades lligades a la suma dels dos conceptes anteriors à 12,9M d’€. Això significa que si totes les indisposicions i incapacitats temporals generessin hores extres, el cost seria aquest...però òbviament no és així i l’administració no té dades de costos reals. Per això aquestes dades no són útils.
Les dades del 2016 (fins a juny) són les següents:
- Nombre d’indisposicions à 761 (de 685 persones diferents)
- Hores d’indisposició à 12505 hores
A tot això la SGRH ens parla de que aquest any està havent un notable augment en el nombre d’hores extres. Però els sindicats aclarim que és lògic que augmentin perquè hi ha menys bombers, s’han recuperat P0 i s’ha recuperat la limitació de desplaçaments).

Tema 4 – Negociació de totes les condicions que afecten als bombers
El DG comença concretant que troba important abordar tres temes diferenciats:
1. El dia a dia dels bombers
2. Les dotacions de personal, les noves convocatòries, la renovació del material, etc.
3. El futur del cos de bombers
CATAC diu que creia que el Pla Estratègic presentat la setmana passada ja eren les línies de futur del cos de bomber, i considera que aquest pla no és una millora sinó un salvavides per tornar a la situació del 2009. L’administració confirma que és un salvavides.
Es comenta que els acords últims són del 2009 i que els nous acords han de servir per retirar el decret de jornada i horaris. UGT afirmava que només negociaria si prèviament es retirava l’esmentat decret, però la SGRH aclareix que serà la publicació dels nous acords la que automàticament deixarà sense efecte el decret.

El SGO ens emplaça a que revisem la proposta conjunta d’acords que ja van enviar prèviament els sindicats. També remarca que la proposta (a poder ser conjunta) hauria de ser el màxim de detallada possible per poder desglossar-la després en punts de negociació.
L’administració també informa que el dimarts vinent 27 de setembre s’ha d’aprovar el pla estratègic presentat fa uns dies, i que aquest fet ha d’ajudar a donar una marc base per iniciar els acords. Cal recordar que aquest pla pretén realitzar convocatòries de bombers cada any entre el 2017 i el 2022, millorar els EPIs i abastir els magatzems de tot el que falta, construir parcs nous i reformar-ne altres, renovar vehicles i fer que tots els parcs tinguin vehicle 4x4, adquirir equips com els d’excarceració (220 equipis nous) i les càmeres tèrmiques, etc.
Per la part sindical sorgeixen algunes propostes per incorporar a la negociació. Entre altres:
- Parlar de les especialitats i de la seva potenciació (enmirallant-nos principalment en els GRAF i en els efectes beneficiosos que ha tingut pel cos i la seva imatge).
- Tenir parcs de bombers més preparats per grans catàstrofes, sobretot en relació a tenir autosuficiència energètica i hídrica en cas de fallada dels serveis públics de llum i aigua.
- Modernitzar els EPIs tot incorporant les noves tecnologies.
- Que els vehicles ADFs deixin de portar rotatius blaus i que tots els vehicles de bombers en portin.
La SGRH ens emplaça a quedar d’aquí uns 15 dies i ens informa que l’administració no enviarà cap proposta fins que tinguin les nostres. Ho justifica dient que no poden aportar res sense l’autorització de funció pública per iniciar les negociacions.

Rafel Bernat

COS – Bombers pel Canvi

Editat per Rafa Bernat en 28/09/16 a les 20:48.
Report Post   Citar thumbs_up_ Thanks
3 usuaris Subscriuen aquest missatge.
user3790 (01/10/16), user6630 (03/11/16), user5848 (29/09/16)
Respondre

Usuaris veient aquest Tema: 1 (0 usuari(s) i 1 invitat(s))
 


Català Español
Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd. - The current timezone is 'Europe/Madrid'. The time now is 11:39.
Page generated in 0,093 seconds with 23 queries.

Enter the remote URL in the following field:

Fetch URL Info ajax-loader
left right