Fòrum Bombers
    Cerca avançada
homex > Zona Pública > COS Bombers *inactiu*
Entrevista Ramon Parés 13 febrero - Tot Sant Cugat
COS Bombers *inactiu* logo-cos
Respondre
 
Visites a aquest Tema:    2.042
Add to BookmarksAdd to Bookmarks You are not subscribed to this thread Suscriure's a aquest Tema Cercar en aquest Tema
Old 14/02/14, 00:14   #1
user201
Usuario
xdos
avatar_
Data Registre: mar 2012
Posts (last year): 0
Subscric: 0
Agraït 268 vegades
icon Entrevista Ramon Parés 13 febrero - Tot Sant Cugat

portada-web-
Pars explica cap on s'encamina el futur del parc de Bombers de Rub - Sant Cugat - Castellbisbal, que dna servei a una zona en la qual resideixen 172.000 habitants


Entrevista Parés explica cap on s'encamina el futur del parc de Bombers de Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, que dóna servei a una zona en la qual resideixen 172.000 habitants

Quina és la situació actual dels bombers?
En aquest moment no hi ha cap sector públic que tingui el 100% dels seus efectius, perquè fa tres anys que no hi ha oposicions i perquè hi ha una reducció de places per la via de les excedències i les jubilacions. Això no és una situació que afecti exclusivament al Cos de Bombers, i malgrat que no tenim el 100% de la plantilla, bombers, a través dels seus 150 parcs a Catalunya, té un gran potencial i atenem els serveis amb naturalitat. No tenim cap queixa del ciutadà i els serveis es fan i encara que reconec que anem una mica estrets de personal, no és motiu d'alarma ni preocupació.

Doncs són motiu de molta preocupació, tenint en compte les tasques que desenvolupen.
També s'ha de dir que els serveis que presta bombers va a la baixa, afortunadament, per la millora de les carreteres, de la construcció d'habitatges i de les campanyes de prevenció. Des de fa deu anys hi ha una clara tendència a la reducció, al Parc de Bombers de Rubí - Sant Cugat- Castellbisbal, si el 2012 vam fer 1.093 serveis, el 2013 va ser del 1.068. A Rubí hi ha una plantilla de 32 persones, i encara que ens falten tres, també tenim el Parc de Cerdanyola, el de Martorell, Terrassa... En els grans incendis no només surt Rubí.

Aquesta minva podria fer canviar l'actual model?
No, perquè és una tendència molt lenta i en l'estructura actual que tenim en xarxa, tots són necessaris. El nostre objectiu és mantenir el cos de bombers i prendrem mesures perquè sigui així en un futur. Tot i això, si no augmentem els horaris dels bombers, el sistema podrà entrar en crisi en els pròxims anys i deixaria el cos en molta precarietat. Ara ens falten 53 bombers a Catalunya, però estem prenent mesures perquè això no ho pateixi ningú.

Els Bombers es queixen de precarietat laboral.
Les condicions laborals dels bombers es van pactar el 2006 i s'havien de revisar el 2009, i el Govern de torn no ho va fer. Nosaltres vam denunciar el conveni a l'octubre de l'any passat i en tot aquest context, i, des del mes de juny, els bombers s'han negat a fer hores extres com una forma de pressió. Sempre s'havien cobert aquestes mancances amb hores extres i ara no les fan i això forma part del procés de negociació.

Què s'està parlant en aquesta negociació?
Augmentar l'horari. Ells treballen a l'any 1.688 hores, és a dir, 68 dies a l'any, perquè treballen tot un dia i en lliuren entre tres i quatre. A Europa tots els bombers treballen més hores, nosaltres els hi hem proposat treballar més hores a l'any, retribuint-los i diuen que no volen. A més, i tenint en compte que aquest any el Parlament no ha aprovat oposicions, hem proposat fer una bossa d'interins, però tampoc la volen. Proposem solucions que entenem que en els pròxims anys podran cobrir mancances. Els bombers exageren allò que es troben pel mig, l'any passat la situació era pràcticament la mateixa, però ells feien hores extres i no hi havia cap problema. Què ha canviat? Que hi ha una negociació pel mig.

Té constància que hi hagi voluntat pròximament d'autoritzar oposicions?
Si devem 50.000 milions d'euros, ni el Govern, ni el Parlament les veuen bé. No ho sabem i la resposta no la té ningú. Ens semblaria bé, nosaltres ho hem demanat, però no està a les nostres mans.

Tenint en compte tot això, com afronten la temporada d'incendis d'aquest estiu?
Cada any el Govern aprova una estratègia, depenen dels informes de risc. Aquests estudi encara els estem fent, perquè no són a tan llarg termini. Com cada any a l'estiu, contractarem reforços i farem la proposta de mitjans aeris complementaris als Bombers.

Es podrien fer reforços a través de trasllats?
Això és fa cada dia, tenim 2.400 bombers i cada dia hi ha moviment, hi ha dies que el Parc de Rubí està sobre mínims, es a dir, que té un bomber per sobre del mínim i potser se'l pot enviar a altres parcs. Reconec que tenim la plantilla justa i quan un bomber es troba malament tenim dificultats, però podem moure'ls. Fins ara el sistema s'ha aguantat a base de fer milers d'hores extres, ara els hi diem que transformin les hores extres o una part en horari obligatori, perquè entenem que un sistema d'emergències no ha d'estar a disposició que el funcionari vulgui treballar o no. El cos només vol oposicions, però no està a les nostres mans, perquè depèn de la situació del país i des que es convoquen fins que l'opositor és bomber passen uns dos anys.

Un altre de les queixes és que no es repara el material que es fa malbé?
Reconec que no estem al dia de les reposicions, perquè estem parlant d'un material car i específic, però en cap cas no es posa en risc ni la seguretat de la gent, ni dels bombers.

Per tant la seguretat de les 172.000 persones a les quals dóna servei el parc està garantit?
Si es declaressin focs, de manera simultània, s'activarien molts recursos dels parcs dels voltants i dels voluntaris. A Catalunya tenim un model mixt, només parlem de bombers funcionaris, però tenim 73 parcs de bombers voluntaris. Als focs grans hi van els bombers de Catalunya i de fora de Catalunya. A l'incendi de l'Empordà, al juliol de 2012, hi van anar des de bombers de les Terres de l'Ebre, fins a bombers de la República Francesa i també militars de Saragossa, nosaltres treballem en xarxa. Els bombers passen molta estona al parc esperant fer un servei, del total de les hores que fan, el 17% fan referència a serveis i sortides, la resta estan esperant.

Editat per Pablo Castro en 14/02/14 a les 00:17. Mogut per Pablo Castro">12/07/15; 23:11 at user2 des de [ARG:5 UNDEFINED]
Report Post   Citar thumbs_up_ Thanks
Respondre

Usuaris veient aquest Tema: 1 (0 usuari(s) i 1 invitat(s))
 
Eines de Tema Cercar en aquest Tema
Cercar en aquest Tema:

Cerca avançada


Català Español
Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd. - The current timezone is 'Europe/Madrid'. The time now is 15:23.
Page generated in 0,090 seconds with 23 queries.

Enter the remote URL in the following field:

Fetch URL Info ajax-loader
left right