Fòrum Bombers
    Cerca avançada
homex > Zona Pública > Negociació de Nous Acords
Bloc 5. El futur (i present) del cos de bombers
Llista d'Usuaris Nous Missatges Enllaços Chat
Negociació de Nous Acords nous-acords
Respondre
 
Visites a aquest Tema:    2.084
Add to BookmarksAdd to Bookmarks You are not subscribed to this thread Suscriure's a aquest Tema Cercar en aquest Tema
Old 29/09/16, 19:05   #1
user6621
Usuario
xuno
noavatar
Data Registre: feb 2015
Posts (last year): 0
Subscric: 30
Agraït 92 vegades
icon Bloc 5. El futur (i present) del cos de bombers

Aquest últim bloc ha de servir per parlar de temes que ens han d'indicar cap a on volem portar el Cos de Bombers de la Generalitat. Es tracta de pensar en un futur, però a través de mesures que s'hagin de començar a treballar des d'ara mateix perquè ja fa anys que hem deixat de banda.

1. OBERTURA/REAGRUPAMENT DE PARCS
Parlar seriosament de l’obertura de nous parcs en regions necessàries com Lleida, així com al mateix temps tenir el valor de parlar del reagrupament de parcs allà on n’hi ha massa de petits i dispersos, com Girona. També caldria veure si aquests reagrupaments s'han de dur a terme en noves ubicacions que optimitzin la resposta del cos a les emergències.

2. SEGONA ACTIVITAT
Treballar per la segona activitat i per aconseguir aprofitar al màxim la seva presencia.

3. ESPECIALITATS
Treballar en les especialitats i en la seva potenciació per fer-les un referent com ha passat amb el GRAF. Per una banda per especialitats ja existents com el GRAE, i per l’altra altres aturades com el risc químic.

4. GEM
Avaluar el seu estat i determinar quines són les seves funcions, el personal que cal. També estudiar el seu futur i intentar potenciar-lo.

5. ESCOLA DE BOMBERS
Potenciar l’escola a través dels grups de formació com focs d’interiors, conducció, accidents de trànsit,...així com els dels especialistes. Un objectiu podria ser obrir l’escola a la formació de bombers externs (d’Espanya, Europa i la resta del món), fent-la un referent que actualment no és.

6. ELECCIONS SINDICALS PROPORCIONALS ALS VOTS
Cal que la representació sindical sigui proporcional als vots bomberils que cada sindicat obté. No es pot seguir amb el sistema actual desproporcional i injust. Ara mateix els vots dels bombers no valen gairebé per res.

7. PARCS DE BOMBERS ADAPTATS A GRANS EMERGÈNCIES
Tenir parcs de bombers més preparats per grans catàstrofes, sobretot en relació a tenir autosuficiència energètica i hídrica en cas de fallada dels serveis públics de llum i aigua. Assegurar l’existència d’un protocol en aquest sentit per a cada parc.

8. NOVES TECNOLOGIES
Plantejar si hem d'anar introduint noves tecnologies (ni que sigui començant per introduir telèfon mòbil del servei), adaptant-nos sobretot a la societat. Actualment en la majoria de serveis acabem tirant del mòbil i del google maps per arribar a destí. Alguna cosa vol dir...

Mogut per Pablo Castro">06/11/16; 13:20 at user2 des de [ARG:5 UNDEFINED]
Report Post   Citar thumbs_up_ Thanks
3 usuaris Subscriuen aquest missatge.
user6630 (26/10/16), user5848 (29/09/16), user70 (11/11/16)
Old 29/09/16, 22:12   #2
user5848
Usuario
xuno
noavatar
Data Registre: feb 2014
Posts (last year): 0
Subscric: 75
Agraït 82 vegades
icon

Jo afegiria un punt
9- El resultat d'aquestes negociacions sigui ratificat en una votació per tots els Bombers.
Tot i la legimitat dels sindicats que representen el nostre col.lectiu després de les el.leccions dudaburlaaquest és un tema prou important (vital diria jo) perquè el resultat sigui fruit només de la negociació d'uns quants.
Deixar que els bombers opinin de la feina feta és un altre pas important per canviar les formes de com sempre s'han fet les coses.
Report Post   Citar thumbs_up_ Thanks
3 usuaris Subscriuen aquest missatge.
user6621 (13/10/16), user6630 (26/10/16), user70 (11/11/16)
Old 01/10/16, 01:32   #3
user205
Usuario
Bomber Generalitat
xuno
noavatar
Data Registre: abr 2012
Posts (last year): 0
Subscric: 0
Agraïments: 4
icon

Bé com que hi ha molt punts miraré de donar una mica d'ordre a la meva aportació. Val a dir que estic completament d'acord amb tots els punts així que em limitaré a llençar idees o reflexions en alguns dels punts.


Punt 1.
Completament d'acord. Potser el primer problema és que molts dels bombers d'aquests parcs poden ser els primers en no estar interessats en que els desplacin del seu lloc de treball (es possible que vagi errat però en qualsevol cas caldrà indemnitzar-los d'alguna manera). Alhora, per un criteri polític, tancar un parc de bombers és pràcticament un suïcidi per un alcalde o un conseller. Com bé dius, s'ha de ser molt valent però per desgracia, no és quelcom que depengui exclusivament de criteris operatius de bombers. A veure si s'avança i evoluciona en aquest punt i s'encomanen d'aquesta "valentia" que, d'entrada, pocs expressen.


Punt 2.
Completament d'acord. Ja sigui per obstacles amb el servei de prevenció i salut laboral o perquè realment no apostem per aquest personal la cosa no rutlla com ho podria fer. Ara sembla que la proposta de passar a alguns membres de 2a activitat a conductors Echo a tirat endavant però no s'acaba de materialitzar.
Tasques com visites d'escoles, prevenció i revisions/visites d'indústries, elaboració de fitxes FOER, o inspecció d'hidrants, USLO, mascares i ampolles si algun dia les podem tornar a omplir nosaltres, entre d'altres més concretes ja són dutes a terme per personal de 2a activitat a les regions i a molts parcs, a d'altres es va fent el que es pot, el que els deixen, o el que volen, però aquest personal es completament vàlid, útil i essencial per desenvolupar tasques que els hi estan vetades perquè es desenvolupen prop de l'àrea d'intervenció.
Em pregunto si em de perdre dos bombers operatius de Badalona, Mollet, conductors Echo, etc que no poden actuar en un sinistre mentre està al furgo ERA o el punt de transit si podríem tenir bombers de 2º activitat a torn a la regió o a un parc que potser podrien cobrir aquesta mancança.

A bombers de Barcelona existeix la figura del telefonista. Bombers amb alguna lesió o ja força grans que fan aquesta tasca de forma permanent al parc. No surten a sinistre però segueixen cobrint aquesta necessitat al parc, fan vida de torn 24h i aporten coneixement, experiència a la resta de companys i eficàcia en aquesta tasca concreta.
És una figura que ells mateixos no volen perdre, ja que saben que algun dia potser ja no podem sortir a apagar foc però podem seguir ajudant als companys del nostre torn en allò en que podem ser més útils i alliberant a un bomber operatiu per que ell pugui sortir a sinistre.

Bé, no se si seria interessant o si els implicats hi estarien disposats o no però estar clar que poden ser extremadament útils per a reforçar l'operatiu sense haver de ser-ho ells, i segur existeixen múltiples tasques i feines a delegar. Em temo però, que amb la llei a la mà, això no estigui permès ara per ara.
Com dic, només llenço idees però desconec la seva possible resolució o viabilitat legal.


Punt 3.
A favor de les especialitats. Les existents i les aturades. Més formació per a aquestes (essencial), material, habilitacions i el que faci falta. La promoció horitzontal és una peça clau per al desenvolupament del cos i dels professionals. No cal dir massa més i desconec quines millores i mancances detecten els propis especialistes. Seran ells qui ho determinin.
En tant a la especialitat de Risc Químic i les mancances de formació, especialització, material, o DESCONTAMINACIÓ, etc. No acabaríem. Comentar que sembla que s'ha configurat un grup de treball per desenvolupar aquest aspecte i millorar-ho, pel que alguna cosa sembla que s'està movent.


Punt 4.
Una ambulància a cada parc de bombers amb personal de bombers? Bé un somni que alguns compartien i un model que a BCN o a molts països ja existeix però com deia a l'inici, la política mana i tothom vol una part del pastís, així que de moment potenciem al màxim el poc que tenim. El GEM en tant a les intervencions conjuntes amb GRAE o com a ambulància amb personal especialitzat per accedir a la zona calenta (cosa que no pot fer el SEM) i com a vehicle de suport a les intervencions de bombers, i per tot allò que el puguem requerir durant les nostres intervencions. Entra dins dels grups especials per el que em limito a repetir el mateix, material, formació, habilitació, etc.

Estar clar que dins d'aquesta partida de vehicles no esta contemplada l'adquisició de més ambulàncies per a altres regions, i estar clar que potser ara que van maldades i falten pantalons i guants, potser no és el moment ni toca. De fet, molt del que és necessari i urgent tampoc arribarà ja que no hi ha tants diners, però aquí queda la idea per si al 2022 després de ser valents ens tirem a la piscina i som agosarats.


Punt 5.
És una bona proposta, però primer caldria garantir la formació reglada, i de qualitat dels bombers de la casa. A l'altre bloc es parlava de 60h en dos cursos, dins horari laboral... PERFECTE.

Alhora, una proposta seria no només potenciar l'escola a nivell Europeu sinó establir un programa d'intercanvi controlat i gestionat on els bombers pugessin realitzar formacions en altres països o també al ISPC amb bombers d'altres indrets.

Lligo aquest tema també amb la impossibilitat actual de realitzar permutes per períodes de 6 mesos o inclús un any en altres països per poder treballar durant aquests períodes en altres serveis d'extinció. Al servei d'extinció de Canadà existeix un departament exclusiu que es dedica a gestionar permutes del seu personal entre d'altres serveis de bombers de tot el món. L'any passat va finalitzar una permuta d'un any de durada entre un membre del servei de bombers d'Edmonton (Canadà) i un company del cos de bombers de BCN.
Penso que part del problema, en l'apartat laboral o operatiu per a nosaltres, és per incompatibilitats administratives entre bombers, ja que no existeixen massa comunitats autònomes fora d'aquí. Cosa que no succeeix amb els companys d'ajuntaments, però segur que a nivell docent, l'intercanvi formatiu per uns dies o setmanes no ha de ser massa complex.
Actualment això succeeix amb compta gotes i entre especialistes o escales superiors o executives però els bombers de parc no som receptors de cap mena d’intercanvi formatiu o d’experiències. Fora bo potenciar aquest aspecte.
Realment desconec la problemàtica legal de les permutes però segur que la gestió tampoc deu ser fàcil amb poc personal i això és un problema. I està clar, no som Canadà.

Per cert, construir una torre/edifici de pràctiques a l'escola per poder realitzar cursos de foc d'interior i instal•lacions verticals tampoc hauria de ser un problema massa gran. No diré massa més al respecte perquè amb el poc espai que tenim en aquell raconet no hi cap massa cosa més i de seguida començo a demanar coses als reis mags. guino


Punt 6.
reverencia Res a dir al respecte.



Punt 7.

Molt interessant. Certament no se com no s'ha plantejat abans.



Punt 8.

Bé, tots coneixem molts vídeos d'altres serveis de bombers amb aparells i tecnologia diversa. Desconec en que s'hauria d'invertir més enllà del material que ja s'està comentant en el pla estratègic i els blocs i que ara per ara és més o menys urgent però el cert és que qualsevol adolescent amb un smartphone arriba més enllà i més ràpid que nosaltres amb els tablets (si és que el camió en duu). La societat reclama que ens adaptem al mateix ritme.



També en el bloc de Futur, parlar de les competències a bombers i de l'intrusisme. Blindar-les per tal de que bombers no perdi terreny mica en mica com ha anat succeint. Al contrari. Si volem potenciar el COS cal ampliar-les i reforçar-les. També amb els grups especials. Recordar que la prevenció també és competència nostra, per el que caldria formar-nos més en aquest àmbit i realitzar més revisions/visites/consultes. Som un referent per al població en aquest sentit.

No en diré inspeccions perquè no tenim ni aquesta autoritat, ni capacitat de la mateixa manera que no fem investigació d'incendis a nivell judicial ja que aquesta competència no l'hem tinguda mai i pertany a Mossos tot i que tinguem un grup d'investigació propi que mica en mica tingui més activitat.

I per últim. Creure’ns-ho.

Més enllà de les INT’s, del salari, de les hores, de l’escola, de tot el que vulguem. El projecte, el futur de bombers, ens l’hem de creure. No perquè m’ho demanin quan la cosa va malament i salvem la barca, sinó perquè sense això no anem enlloc.

Bé aquí us deixo la parrafada sonrisa. Sincerament no crec haver aportat res de nou però només volia fer-vos saber que som molts els que anem llegim allò que escriviu i que n'estem al corrent de la feina però no us agraïm massa ni l'esforç de difusió ni tot el que hi ha darrera.

A tots vosaltres, gràcies per aquest esforç.

Editat per Pablo Castro en 12/10/16 a les 17:41.
Report Post   Citar thumbs_up_ Thanks
4 usuaris Subscriuen aquest missatge.
user2 (12/10/16), user6621 (13/10/16), user6630 (26/10/16), user70 (11/11/16)
Old 12/10/16, 18:04   #4
user2
Valls - torn D
xcinco
noavatar
Data Registre: mar 2010
Posts (last year): 0
Subscric: 504
Agraït 663 vegades
icon

Punt 1
El tema de la planificación de parques va muy ligado al estudio y estadísticas de nuestras salidas actuales. Es la pescadilla que se muerde la cola. Si no sabemos a qué servicios llegamos tarde, y qué retrasos con más relevantes, difícilmente acertaremos con sólo mover los parques sobre el plano. Seguimos sin isócronas de ningún tipo en nuestras activaciones, por mucho que simulamos tenerlas. Si los estudios de idoneidad tuvieran un mínimo rigor, no creo que el poder de los alcaldes fuera el problema. El escollo es que lo que determina actualmente qué parque se potencian y qué tamaño no tiene el suficiente trasfondo de análisis estadístico y científico detrás.

Punt 5
Cita:
Alhora, una proposta seria no només potenciar l'escola a nivell Europeu sinó establir un programa d'intercanvi controlat i gestionat on els bombers pugessin realitzar formacions en altres països o també al ISPC amb bombers d'altres indrets.
Muy necesario, junto con la inexistente I+D. perfecto

Punt 8
Cita:
Més enllà de les INT’s, del salari, de les hores, de l’escola, de tot el que vulguem. El projecte, el futur de bombers, ens l’hem de creure. No perquè m’ho demanin quan la cosa va malament i salvem la barca, sinó perquè sense això no anem enlloc.
reverencia
Report Post   Citar thumbs_up_ Thanks
2 usuaris Subscriuen aquest missatge.
user6621 (13/10/16), user70 (11/11/16)
Respondre

tag Etiquetes
especialitats, formació

Usuaris veient aquest Tema: 1 (0 usuari(s) i 1 invitat(s))
 


Català Español
Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd. - The current timezone is 'Europe/Madrid'. The time now is 06:11.
Page generated in 0,126 seconds with 23 queries.

Enter the remote URL in the following field:

Fetch URL Info ajax-loader
left right